Kausivalot piristävät pimeänä aikana ja ovat monelle tärkeä osa joulutunnelmaa. Tänä jouluna kausivalojen käyttö on kuitenkin syytä kompensoida muussa energiankulutuksessa, sanoo Motivan asiantuntija.

Puhe sähköpulasta ja kiertävien sähkökatkojen uhka ovat saaneet monet miettimään, onko kausivalot tänä vuonna syytä jättää laittamatta. Kuinka vastuutonta on ripustaa valoketjut ja sytyttää sähkökyntteliköt entiseen malliin?
— Sähkönkulutusta pitää nyt vähentää. Lisätä ei voi. Eli jos niitä kausivaloja laittaa, niin sitten on ihan aidosti ja oikeasti pakko vähentää kulutusta jostain toisaalta, ja se koskee juuri sitä samaa hetkeä, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.
Hän heittää suomalaisille kotitalouksille haasteen: kun sytytät jouluvalot, yritä kompensoida niiden sähkönkulutus reaaliaikaisesti.
— Löytyisikö kodin valaistuksesta kohteita, joita voisi silloin sammuttaa? Kausivaloistahan on myös visuaalista iloa, joten voisiko vaikka television sammuttaa silloin, kun sytyttää valot, hän ehdottaa.

Kausivaloissa kannattaa käyttää ajastinta. Jos kotona on hehkulampuilla varustettuja vanhoja jouluvaloja, on vastuullinen teko jättää ne tänä vuonna kaappiin odottamaan mahdollisesti parempia aikoja.

Huippukulutuspäivät riippuvat pitkälti säästä. Aatonaaton pakkaslukemia ei vielä tiedetä, mutta se tiedetään, että kotitalouksissa on perinteisesti kulutettu silloin paljon sähköä.
— Se on vielä arkipäivä, joten yrityselämä toimii normaalisti. Kotona puolestaan laitetaan uuniin kaikenlaista, laatikoita ja leivonnaisia, kinkkua ja muuta. Silloin ei kannattaisi ainakaan sähkösaunaa panna päälle, Päivi Suur-Uski neuvoo.

Nyt jos koskaan olisi hyvä hetki harkita valmiita jouluruokia, hän ehdottaa: valmiiksi paistettuja laatikoita ja kinkkua.

Paristoja ja ladattavia lamppuja

Jos jouluvaloja päätyy käyttämään, on siihenkin muita vaihtoehtoja kuin verkkovirta.
— Myynnissähän on myös paristokäyttöisiä jouluvaloja. Olen itse niitä aikaisemmin vähän karsastanut, koska olen kokenut, että niistä tulee turhaa jätettä. Tässä hetkessä niiden käyttö lienee kaikista sallituinta, Päivi Suur-Uski sanoo.

Led-polttimoilla varustetut valot kuluttavat sähköä niin maltillisesti, että paristokäyttöisyys sopii niihin hyvin. Paristokäyttöisiä valoja on olemassa sekä sisä- että ulkokäyttöön.
— Itse olen käyttänyt paristokäyttöisiä valoja kesämökilläni, jossa ei ollut sähköä. Kun sinne laitettiin aurinkopaneelit, jäivät paristokäyttöiset valot käyttämättä, mutta nyt niille on sitten käyttöä kotona. Viime joulun jälkeen ostin alesta paristokäyttöiset kuusenkynttilät, jotka olen ripustanut muovikuuseeni, ja olen niihin varsin tyytyväinen: nyt on kuusessa johdottomat valot, jotka toimivat kaukosäätimellä.

Päivi Suur-Uski kannustaa punnitsemaan omassa joulunajan energiankäytössä erilaisia vaihtoehtoja, koska niitä löytyy. Asioita voi tehdä monella tavalla.
— Kausivaloissahan on mahdollista käyttää myös ladattavia paristoja. Näin itse asiassa juuri mainoksen ladattavasta valosta, jonka voi laittaa ikkunassa roikkuvaan tähtikoristeeseen. Sellainen on ihan älyttömän nerokas: ei tarvitse viritellä johtoja, ja valo toimii yhdellä latauksella useita päiviä. Lataus pitää vain muistaa hoitaa kulutushuippujen ulkopuolella.