Tänäkin syksynä monessa puutarhassa omenapuut tuottavat yltäkylläisesti hedelmiä. Omenoita voi säilöä monella tavalla, eikä ylimääräistäkään satoa kannata jättää mätänemään pihalle.

Tuliko taas paljon omenoita? Onneksi olkoon! Ja onneksi on monta tapaa hyödyntää satoa.
Ensimmäinen ja tärkein tapa on tietysti omenoiden syöminen. Vanha fraasi ”Omena päivässä pitää lääkärin loitolla” ei ehkä ole aivan kirjaimellisesti totta, mutta omenat ovat kiistatta terveellistä ruokaa. Niissä on muun muassa C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, kuituja ja antioksidantteja. Eniten hyödyllisiä ravintoaineita on omenankuorissa, joten kotimaiset omenat kannattaa ehdottomasti syödä kuorineen. Ulkomaisten omenoiden kanssa kannattaa käyttää harkintaa, sillä myös mahdolliset jäämät torjunta-aineista ovat kuorissa. Luomuomenat ovat tässä suhteessa turvallisiin vaihtoehto.

Vitamiinipitoisuuden kannalta viisainta on syödä omenoita tuoreina, mutta kaikki vitamiinit eivät suinkaan häviä, vaikka omenat säilöisi. Omenat voi keittää perinteiseen tapaan sokerin kanssa hilloksi ja säilöä purkkeihin, jotka säilytetään viileässä. Ne voi myös keittää vesitilkan kanssa soseeksi ilman sokeria ja pakastaa. Omenoita voi kuivata viipaleina kasvikuivurissa tai uunissa. Omenasta saa tunnetusti myös monenlaista herkkua. Perinteisten omenapiirakoiden, omenapannukakun ja omenahyveen rinnalle tuli pari vuotta sitten uusi hittiresepti, lehtitaikinasta tehdyt omenaruusut (jutun lopussa on linkki ohjeeseen).

Omppukuorma mehuasemalle

Jos omenoita tulee paljon, ja omenamehu maistuu, kannattaa hedelmät viedä syksyllä toimiviin tuoremehupuristamoihin. Marttayhdistyksillä on monilla paikkakunnilla mehuasemia. Huittisissa mehua omenoista ja marjoista tekee Mattilan Marjatila Karhiniemen kylässä. Punkalaitumella mehuasemaa hoitaa paikallinen 4H-yhdistys. Molemmissa paikoissa mehun saa halutessaan pastöroituna, jolloin se säilyy tiiviissä pulloissa tai pusseissa huoneenlämmössä. Pastöroimaton omenatuoremehu pitää käyttää muutaman päivän kuluessa tai pakastaa.

Omista hedelmistä puristetun mehun litrahinta muodostuu kalliimmaksi kuin marketin halvimman omenatäysmehun, jotka valmistetaan ulkomaisista omenamehutiivisteistä. Kotimaisista omenoista mehua tekevät myyntiin lähinnä vain omenatilat, ja niiden mehujen litrahinnat liikkuvat 3-4 eurossa.
Mattilan Marjatilalla omien omenoiden puristaminen mehuksi maksaa 0,65 € ja pastörointi 0,51 € kilolta. Jos mehu pastöroidaan ja pakataan kolmen litran hanapakkaukseen, tulee sen litrahinnaksi 2-2,5 € riippuen siitä, miten mehukkaita omenat ovat.

Pienen korillisen kanssa mehuasemalle ei kannata lähteä, sillä vähimmäismäärä puristettaville omenoille on 25 kiloa eli noin viisi isoa ämpärillistä. 10 kilosta omenoita voi odottaa saavansa mehua 6-7 litraa.
— Kun tekee omista omenoista mehua, niin tietää, mistä raaka-aineista mehu on tehty. Paras maku tulee useamman lajikkeen yhdistelmästä. Monien mielestä omien puiden omenoiden mehu on sitä parasta mehua, jota ei voi verrata kaupan mehuihin. Tämä on useimpien asiakkaidemme syy tulla puristuttamaan mehua, Tarja Matomäki Mattilan Marjatilalta sanoo.
Punkalaitumen 4H-yhdistys neuvoo tuomaan mehustettavaksi vain hyvälaatuisia, kiinteitä omenoita. Omenat voi kerätä puusta tai maasta, ja pintavialliset tai vähän madonsyömätkin kelpaavat. Pehmenneitä omenoita ei kuitenkaan kannata mehustaa.

Jos omenoita joutuu varastoimaan ennen mehustamista, ne säilyvät parhaiten ilmavasti esimerkiksi avoimessa pahvilaatikossa.

Lahjoita tai kompostoi

Eikö hilloaminen tai mehustus oikein innosta? Jotakuta toista voi innostaa! Sosiaalisen median perusteella syksyisin puhutaan omenoista kahdesta syystä: joko niitä ei ole ollenkaan, tai sitten on riesaksi asti. Yleistä onkin laittaa ”puskaradioihin” ja muihin paikallisiin Facebook-ryhmiin ilmoituksia ylimääräisistä omenoista, joita halukkaat voivat tulla poimimaan ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Jos omalle pihalle ei halua vieraita omenanpoimijoita, voi lahjoitusomenat laittaa portin pieleen tarjolle.

Ylimääräisillä omenoilla ruokitaan myös metsän eläimiä. Jos haluat lahjoittaa omenasatoa riistan ruokintaan, ota yhteyttä paikalliseen metsästysseuraan.

Uhkaako omenoita vieläkin jäädä mätänemään nurmikolle? Ne kannattaa siivota pois ja kompostoida mullaksi, jotta tärkeät ravinteet saadaan kiertoon. Varsinkin muumiotautiset omenat on tärkeää hävittää sekä maasta että puusta, jotta ne eivät pääse levittämään sieni-itiöitään ja tartuttamaan tautia edelleen. Omenat voi laittaa kompostoriin. Varsinkin avokompostissa muumiotautiset omenat on kuitenkin syytä haudata huolellisesti.

Omenat voi panna myös biojäteastiaan. Laita niitä kuitenkin vain muutama kilo kerralla, jotta jäteastiasta ei tule liian painavaa käsiteltäväksi.