Älykkäät kodinkoneet tarjoavat kuluttajille monia arkea helpottavia ominaisuuksia ja siinä ohessa mahdollisuuksia myös säästää sähköä.

Älypuhelin löytyy jo melkein jokaisen taskusta, mutta muutaman vuoden ajan äly on hiipinyt hiljalleen muuallekin suomalaisten koteihin. Älykotiasiat ovat tapetilla yhä enemmän varsinkin uusia kohteita rakennettaessa ja remontoitaessa vanhoja, kertoo Verkkokauppa.comin tuotepäällikkö Matti Mustakangas.
— Älykodin ympärille löytyy oikeastaan hillitön määrä tuotteita. Siksi olemme tehneet sivuillemme laajan infon älykotiin liittyen.

Uuden teknologian tarjoamat mahdollisuudet helpompaan ja hauskempaan arkeen kiinnostavat ihmisiä, mutta nyt kiinnostaa sekin, miten älykkäillä ratkaisuilla voi säästää energiaa.
— Yhtäkkiä viime syksynä kaikki tiesivät, paljonko sähkö maksaa. Se oli hyvä koulu kaikille suomalaisille ja itsellekin, Matti Mustakangas sanoo.

Energiakriisin myötä tärkeäksi kategoriaksi ovat nousseet kotiautomaatioon linkittyvät tuotteet. Suoraa säästöä syntyy, kun kodin sähkönkäyttöä voidaan ohjata niille tunneille, jolloin pörssisähkö on halpaa. Älytermostaatti osaa tunnistaa halvan sähkön ajan ja hyödyntää tietoa lämmityksessä. Kotiautomaation ohjausyksikköön voi liittää monenlaisia laitteita ja keskittää kodin sähkönkäyttöä edullisempaan aikaan.
— Ilmalämpöpumppujen myynti on kasvanut viime vuosina todella paljon, ja niitä monesti linkitetään älyn kautta käyttöön kotona.

Verkkokauppa.com on laatinut sivuilleen kuluttajia varten opastusta energiansäästöön liittyvistä asioista. Lähinnä se tarkoittaa sähkölaitteiden energialuokkia ja sitä, paljonko niiden avulla on mahdollista säästää.
— Sellaista näkökulmaa tuodaan myös esiin, että ihan kaikessa ei kannata säästää. Lapsiperheen arjen pyörittämisessä esimerkiksi kuivausrummun käyttö voi olla ihan järkevä valinta, koska säästyvän energian osuus on kuitenkin aika pieni verrattuna vaikka lämmityksessä kuluvaan energiaan.

Täsmäpesua ja täydellinen paistotulos

Viihde-elektroniikan ohella älyä on tullut myös ihan perinteisiin kodinkoneisiin kuten uuneihin, kylmälaitteisiin ja pesukoneisiin. Pyykinpesussa se tarkoittaa ennen kaikkea omien käyttötarpeiden mukaan personoitua pyykkäämistä.
— Perinteinen tapahan on ollut se, että kaikki vaatteet tungetaan koneeseen ja pyöritetään 40 asteessa. Älyn avulla koneeseen pystytään lataamaan entistä tarkempia ohjelmia erilaisille materiaaleille ja esimerkiksi urheiluvaatteille. Oikeanlaisella pesulla vaatteet säilyvät pitempään hyväkuntoisina, Matti Mustakangas sanoo.

Yhden pitkän ohjelman sijaan siis eri vaatteille räätälöidään täsmäpesut, joissa on sopiva pesuohjelma, mutta ei mitään ylimääräistä. Koneiden elektroniikka on kehittynyt niin, että ne eivät kuluta vettä ja sähköä sen enempää kuin yhdessä pitkässä pesuohjelmassakaan. Pikemminkin asia on niin päin, että sähköä säästyy, kun kone ei pyöritä turhaan pitkää ohjelmaa sellaiselle pyykille, joka puhdistuu vähemmälläkin.

Uunien älyssä on kyse samantapaisista asioista eli erilaisista ohjelmista.
— Niihin pystytään lataamaan tai rakentamaan hyvinkin tarkkoja ohjelmia erilaisille ruuille. Jos aikoo tarjota illanistujaisissa vaikka crème brûléeta, kännykällä voi ladata uuniin ohjeen sille. Uuni voi myös lähettää kännykkään ilmoituksen, kun ruoka on valmista, jos olet vaikka pihalla leikkaamassa ruohoa.

Kylmälaitteissa älyn kautta ei energiaa saa juuri säästettyä, koska olennaista on tasainen lämpötila. Etäohjauksen kautta on mahdollista saada itselleen hälytys, jos vaikka sähkökatkon tai laiterikon vuoksi lämpötila laitteen sisällä nousee.
— Tai jos näkee kaupassa ohittamattoman tarjouksen mansikasta, pystyy etänä laittamaan pakastustoiminnon päälle. Tällaisia simppeleitä käyttöön liittyviä älyominaisuuksia löytyy niin sanotusti tavallisen hintaisista tuotteista. Sitten on ns. high-end -malleja eli vaikka jääkaappi, jossa on kamera sisällä, jolloin voi kaupassa tarkistaa, että oliko siellä voita vai ei.

Yksittäisiä sähkölaitteitakin on mahdollista ohjata kännykällä käynnistymään halvan sähkön aikaan. Pyykkikonetta tai tiskikonetta ei tosin suositella käytettäväksi silloin kun ketään ei ole kotona. Robotti-imurin sen sijaan uskaltaa ohjelmoida siistimään kotia yksinkin.

Turvaa ja helppoutta arkeen

Älylaitteita käytetään kodeissa paljon myös turvallisuusasioissa. Niiden avulla voidaan valvoa niin kotipihaa kuin kakkosasuntoa tai kesämökkiä — keitä pihalla kulkee ja onko kaikki kunnossa. Suosittuja ovat myös älykkäät lukkoratkaisut.
— Erityisesti omakotitaloihin ja lapsiperheisiin hankitaan paljon älylukkoja, joissa ovi aukeaa kännykän avulla tai koodilla, jolloin avainta ei tarvitse olla mukana. Siten esimerkiksi juniori pääsee koulun jälkeen kotiin, vaikka olisi unohtanut avaimensa, Matti Mustakangas sanoo.

Kaiken kaikkiaan kuluttajat ovat Mustakankaan mukaan hyvin kiinnostuneita älylaitteista. Ennen kaikkea halutaan arkea helpottavia toimintoja.
— Siihen ne ensisijaisesti ovat tarkoitettujakin. Kaupan päälle tulee sitten vähän energiansäästökulmaa.

Entä miten helppoa tai vaikeaa laitteita sitten on käyttää? Tarvitseeko joka ikinen vekotin kännykkään oman sovelluksensa, jota on sitten opeteltava käyttämään?
— Aika monella valmistajalla on niin sanotusti oma ekosysteemi, eli jos on useita valmistajan laitteita kotona, ne yleensä toimivat saman sovelluksen kautta.

Esimerkiksi keittiöremonttia tehtäessä monet valitsevat designinkin vuoksi kaikki kodinkoneet yhdeltä valmistajalta, jolloin pärjätään yhdellä sovelluksella. Kodinkonevalmistajilla on myös yhteisiä verkkoja, joissa osat toimivat ristiin, mutta pääsääntöisesti sovellukset ovat valmistajakohtaisia. Matti Mustakankaan mielestä useampaa sovellusta ei kuitenkaan kannata arastella.
— Nykyisin kaikki toimii sovellusten kautta, ja puhelimessa on niitä joka tapauksessa paljon. Sovellukset voi laittaa eri kansioihin, joista ne löytyvät helposti — esimerkiksi kaikki kotiin liittyvät yhden kansion alle. Vähän turhaankin ehkä jännitetään sitä, että olisi eri valmistajien ratkaisuja.

Lue lisää:
https://www.verkkokauppa.com/fi/alykoti