Valaistuksella on iso vaikutus siihen, miten toimiva ja viihtyisä kotisi on. Onko teilläkin pimeä eteinen, jossa pengotaan kadonneita pipoja käsikopelolla? Entä tiesitkö, että kotiin tarvitaan enemmän valoa, kun ikää karttuu?

Kun sisustussuunnittelija Pauliina Ylenius huomauttaa asiakkaalleen tämän pimeästä eteisestä, on reaktio yleensä hiukan hämmästynyt — vai on se pimeä, enpä ole ajatellutkaan asiaa. Muutoksen jälkeen hämmästytään uudelleen.
— Miten me ollaan täällä ennen mitään nähty, asiakkaat ihmettelevät valoisassa eteisessään, Pauliina kertoo. — Siihen hämäryyteen sopeutuu.

Eteinen on perinteisesti suomalaiskotien pimein paikka. Se on usein ikkunaton, joten luonnonvalosta ei ole apua, ja hyvin yleisesti siellä on vain yksi valaisin.
— Keskellä kattoa on plafondi ja sinne ehkä jäänyt joku vanhanaikainen lamppukin luomaan haaleaa valoa, Pauliina kuvailee tavallista tilannetta. — Eteiset ovat usein myös ahtaita, ja niihin tuppaa kerääntymään paljon tavaraa. Parempi valaistus tuo tilaan avaruutta, ja silloin näkee sisälle kaappeihinkin.

Hämäryys on usein myös kodinhoitohuoneen ongelma. Kun huoneessa tehdään töitä, tarvitaan kunnollinen valaistus. Sama pätee kaikkiin tiloihin, joissa tehdään muutakin kuin oleillaan.
— On tärkeää lisätä valoa sinne, missä sitä tarvitaan. Paikkaan, jossa vaikka tekee käsitöitä tai lukee lehtiä, tarvitaan kohdevalaisin tai pöydän päälle riippuvalaisin, jossa on tarpeeksi tehokas polttimo, Pauliina opastaa.

Ontto kajastus katossa

Lisää kaivattua valoa saadaan lisäämällä valaisimia, mutta usein riittää polttimoiden vaihto tehokkaampiin. Käytössä voi olla vielä vanhoja energiansäästölamppuja, jotka syttyvät hitaasti. Nykyaikaiset ledit syttyvät nopeasti ja niissä on hyvä valoteho. Ledeissä on myös paljon erilaisia vaihtoehtoja.

Valaisimen korkeuskin kannattaa miettiä tarkasti. Kiinni katossa oleva valaisin luo huoneeseen yleisvaloa, mutta monesti on tarve muullekin valaisulle.
— Kovin ylhäältä tuleva valo on sellainen ontto kajastus. Huone on paljon kodikkaampi, kun valo on alempana, Pauliina sanoo.
Yksi valaisin riittää huoneessa harvoin.
— Olohuoneessa valoa kannattaisi ripotella: käyttää jalkavalaisimia ja pöytävalaisimia yleisvalon lisäksi.
Valolla voi myös sisustaa: spottivalaisimilla voi tuoda esiin seinillä tai hyllyillä olevia taide-esineitä tai vaikka komeaa huonekasvia.

Polttimon paketissa kerrotaan lumenien eli valomäärän lisäksi myös valon värisävy, jonka yksikkö on kelvin. Valo voi olla väriltään kylmää, neutraalia tai lämmintä, vanhanajan hehkulampun kellertävää valoa. Mitä korkeampi kelvin-arvo (lyhenne K) on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottaman valon väri on.
— Työtiloissa, eteisessä, kodinhoitotiloissa ja keittiöissä yleensä halutaan, että tilat näyttävät raikkailta, ja suositaan neutraalia valoa. Olohuoneeseen voi sopia lämpimämpi tunnelmavalaistus, Pauliina sanoo. — Tunnelmaa pystyy hyvin säätämään myös himmennettävillä valaisimilla.
Kampaus- ja meikkauspöydän ääreen tarvitaan neutraalia valoa, joka tulee kasvoille tasaisesti, mieluiten sivusta molemmilta puolilta.

Ikä käy silmille

Vaikka näön kanssa ei olisikaan ollut erityisiä ongelmia, moni huomaa iän karttuessa, että auton ratissa hämärässä näkee entistä huonommin. Työterveyslaitoksen mukaan 60-vuotiaiden näkötarkkuus on keskimäärin vain puolet 20-vuotiaan näkötarkkuudesta. 60-vuotias tarvitsee 12-kertaisen valaistusvoimakkuuden saadakseen saman näkövaikutelman kuin 20-vuotias.

Se valaistus, mikä kotona on ennen riittänyt, ei siis ehkä vuosien päästä enää olekaan omille silmille kaikkein sopivin. Lukeminen tai muu tarkkaa näkemistä vaativa puuhailu hämärässä rasittaa ja väsyttää silmiä. Siihen tarvitaan lisää valaistusta.

Polttimoiden vaihdon lisäksi yksinkertaista valoremonttia voi tehdä puhdistamalla kodin valaisimet. Niihin kertyy rasvaa, pölyä ja muuta likaa, mikä heikentää valaisutehoa.

Kierrätä käytetyt polttimot oikein: Energiansäästö- ja led-lamput, loisteputket, koristevalot, kirkasvalolamput ja muut valaistustuotteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Ne saa palauttaa sinne ilmaiseksi. Halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput puolestaan lajitellaan sekajätteeseen.

Apua kodin valaistuksen suunnitteluun saa Motivan sivustolta lampputieto.fi