Haluaisitko pihallesi paljon perhosia? Tiesitkö, että amppelimansikatkin ovat nykyisin monivuotisia? Juuri nyt on hyvä hetki suunnitella kesäpihan istutukset. Esikasvatetut taimet ovat edullisia, ja niillä säästää aikaa ja vaivaa, vinkkaa puutarhuri Juha Toikka.

Suomalaiset ovat puutarhakansaa, ja viime vuosina viherpeukaloiden määrä on kasvanut entisestään.
— Kotona kasvattamisen buumi alkoi oikein toden teolla koronavuosina, ja se on jatkanut kasvuaan yhä. Kotipuutarhureiden kiinnostus ja tietämys kasvuston monimuotoisuuden merkityksestä on lisääntynyt huimasti. Pihoista muodostuu entistä enemmän sellaisia kuin ne olivat ennen polttomoottorikäyttöisten ruohonleikkureiden yleistymistä, puutarhuri Juha Toikka sanoo.

Hän tervehtii ilolla kehitystä, jossa pihoista halutaan luonnollisempia, torjunta-aineita käytetään mahdollisimman vähän, jos ollenkaan, ja tuholaisia häädetään esimerkiksi yrttiuutteilla. Kiinnostus oman ruuan kasvattamiseen on kasvanut, ja puutarhakasvien halutaan olevan myös pölyttäjille hyödyllisiä.
— Hyötykasveissa uusia, kotipuutarhureille suunnattuja lajikkeita on valikoimissa entistä enemmän. Etenkin rajattujen kasvualustojen — ruukut, amppelit, lavakaulukset — lajikkeita on kehitetty viime vuosina intensiivisesti. Paitsi hyötykasvien satoon ja kukkien kukkarunsauteen, on kiinnitetty paljon huomiota kasvien luontaiseen kasviterveyteen ja kestoon.

Uusia ruukkuihin ja amppeleihin hyvin sopivia lajikkeita on tullut esimerkiksi tomaateista, kurkuista ja paprikoista. Työlään siemenestä kasvattamisen yhä useampi vaihtaa esikasvatettuihin pikkutaimiin.
— Ne ovat edullisia ja helppoja kasvattaa itse eteenpäin. Säästyy aikaa, ja usein myös siemeniä on pakkauksissa yli oman tarpeen. Taimia voi ostaa vaikka vain sen yhden ruukullisen verran yhtä sorttia ja toisen sitten jotain muuta. Nykyään meillä jo yli puolet lähetettävistä kasveista on näitä jatkokasvatustaimia.

Perhoset rakastavat jättiverbenaa

Suomalaiset ostavat joka kesä paljon miljoonakelloja, petunioita, pelargoneja, samettikukkia ja orvokkeja. Hyötykasvien puolella suosituimpia ovat tomaatit, kurkut ja mansikat. Yrttien, paprikoiden ja chilien osuus kasvaa joka vuosi, Juha Toikka kertoo.

Onko puutarhurilla jotain omia suosikkeja, joiden hienouden hän soisi muidenkin hoksaavan?
—Toki! Esimerkiksi Petunioista on yhä vallalla käsitys, että ne eivät kestä sääoloja, ja niitä tarvitsee nyppiä. Mutta monet uudet lajikkeet ovat ihan kaikkea muuta, ja yksi loistava esimerkki on Fleuro Starinkin voittanut Petunia ’Bee`s Knees’. Ja yksi parhaita perhoskasveja on jättiverbena, joita soisi näkevän pihoilla enempikin. Ne eivät ole kaikkein loisteliaimpia ihmissilmälle, mutta perhoset suorastaan hullaantuvat niistä, ja niiden ympärillä näkee ihan valloittavan paljon perhosia koko loppukesän.

Hyötykasvien puolelta Juha Toikka nostaa esiin amppelimansikkalajikkeet, joissa on tapahtunut suurta kehitystä.
— Satoisuus ja eritoten maku on nykyisin aivan toista luokkaa kuin vielä jokunen vuosi sitten. Niiden kerratut kukat ovat myös uskomattoman kauniita — niissä yhdistyy koristeellisuus ja hyötykasvi parhaimmalla mahdollisella tavalla. Ne ovat vielä monivuotisiakin, ja vain paranevat seuraavina vuosina.

Entä jos on hiukan laiska puutarhuri — onko mitään toivoa saada kauniisti kukkivaa pihaa? Juha Toikka lohduttaa, että laiskuus voi puutarhanhoidossa olla myös hyve: pihoista tulee usein monimuotoisempia ja terveempiä verrattuna niihin, joita hoidetaan ylenmäärin.
— Etenkin suuret ja usein leikatut nurmialueet ovat erittäin köyhiä niin eliöstölle kuin muutenkin. Monet ovatkin nykyisin jo uskaltaneet jättää osan nurmikosta leikkaamatta ja antaneet kukkakedon kasveille tilaa kasvaa. Niitä on helppoa saada niin kukkaniittykankaista kuin erilaisista niittysiemensekoituksista.

Laiskurin kannattaa istutuksissa suosia kestäviä ja monivuotisia perennoja, joissa riittää valinnan varaa, Juha Toikka neuvoo.
— Ja vaikka piha olisi altis paahteelle tai peuroille, niin valikoimaa löytyy niihinkin. Monimuotoisuus ja lajikkeiden rikkaus on se trendi, joka kasvaa ja on erinomaisen hyvä suunta.

Maalämpöä ja aurinkovoimaa

Mitä aiemmin alkaa suunnitella tulevan kesän istutuksia, sitä laajempi taimivalikoima on saatavilla. Juha Toikan yritys Kodin Kukat Oy alkaa toimittaa taimia tilaajille maaliskuun lopulta lähtien. Varauksia on voinut tehdä jo tammikuun lopulta lähtien.
Kodin Kukat kasvattaa ja myy taimia Haminassa, entisen Vehkalahden kunnan Kannusjärven kylässä.
— Yritys on perustettu vuonna 1995, ja viimeiset 15 vuotta olemme panostaneet pelkästään postimyyntiin. Näin voimme taata asiakkaillemme varmasti varatut taimet ja kasvit sekä toimittaa ne suoraan ilman välikäsiä parhaaseen istutusaikaan. Kasvatamme osan itse ja osan hankimme sopimusviljelijöiltä suoraan, Juha Toikka kertoo.

Taimet kulkevat postissa hyvin, hän vakuuttaa. Liki 30 vuoden aikana pakkaaminen ja logistiikka on hiottu niin, että kasvit saapuvat tilaajille ehjinä ja hyvissä voimissa.
— Suorat noudot ja sovittu kuljetustapa takaavat sen, että valtaosa lähetyksistä on noudettavissa jo seuraavana päivänä. Myös kotiinkuljetus onnistuu samalla nopeudella, pientä lisämaksua vastaan. Meillä on mm. kierrätetystä muovista tehdyt erityisvalmisteiset pakkausrasiat kaikille taimille. Niissä taimet matkaavat hyvin, ja lisäksi ne on suunniteltu niin, että ne ovat kuin pieniä kasvihuoneita, joissa taimia voi kasvattaa kotona, ilman että on hirveä kiire niitä heti istuttaa.

Taimien kasvatus vaatii valoa ja lämpöä. Juha Toikka kertoo, että puutarhan energiatehokkuuteen on panostettu paljon.
— Tuotantotilat ja osa kasvihuoneista lämpiävät maalämmöllä. Maalämpöenergiaa otetaan talteen paitsi maapiireistä, niin myös kasvihuoneessa olevasta järjestelmästä, jolla otetaan aurinkoenergia talteen maalämpötekniikan avulla. Myös kasteluveden lämmitys tapahtuu siinä samalla. Kylmiöistä otetaan lämpöenergia talteen ja käytetään lämmitysjärjestelmässä. Aurinkopaneelit ovat olleet meillä viime vuoden toukokuusta lähtien, ja olemme olleet jo nyt niiden tuottoon erittäin tyytyväisiä.

Lisää puutarhuri Juha Toikan ohjeita ja vinkkejä: puutarha.com/blogs/puutarhurin-kerho