Lumityöt ovat tänä talvena syöneet pihanomistajilta paljon aikaa ja voimia. Kannattaisiko perinteisen kolan rinnalle harkita sähkökäyttöistä apuvälinettä?
Lumityöt — joku sanoo niitä rakastavansakin, mutta huomattavasti useampi vihaavansa. Kolaaminen ja lapiointi tunnetusti käyvät kuntoilusta, mutta paksujen hankien siirtely käsipelillä voi olla jopa terveysriski: sydän tai selkä voivat rasittua liiaksi.
Lumilingot olivat pitkään lähinnä ammattilaisten käyttämiä apuvälineitä, mutta viime vuosina niiden valikoima on laajentunut. Järeiden ja kalliiden polttomoottorikoneiden rinnalle on tullut akkukäyttöisiä lumilinkoja, joiden valtteja ovat helppokäyttöisyys ja kompakti koko, joten laitteen säilyttämiseen ei tarvita suurta tilaa.
— Lumilingot soveltuvat etenkin suurten lumimassojen siirtämiseen ja korkeiden kinosten työstämiseen. Lumilinkoa voi hyvin käyttää pienemmälläkin pihalla, kunhan tontilla on tarpeeksi tilaa, mihin lingota lunta, tuotepäällikkö Lasse Ivars K-Raudasta sanoo.
K-Raudan valikoimissa on tällä hetkellä kahta akkukäyttöistä lumilinkoa. Ryobin ja Stigan lumilingot painavat kummatkin noin 20 kiloa. Ryobin hinta on K-Raudassa 459 euroa ja Stigan 519 euroa. Ryobin linko lupaa puhdistaa lumen 51 sentin leveydeltä, purra maksimissaan 25 sentin lumikerrokseen ja heittää sen jopa seitsemän metrin päähän.
Akkukäyttöinen linko soveltuu hyvin myös esimerkiksi terassin puhdistamiseen lumesta. Se on varustettu kirkkailla LED-valoilla, joten käyttö on turvallista silloinkin, kun on hämärää tai näkyvyys on sään vuoksi heikko. Lumen heittokulmaa pystyy säätämään, mikä onkin tärkeää, jottei päädy linkoamaan samaa lunta useampaan kertaan.
Sähköinen lumilapio sopii pienelle pihalle
Ahtailta pihoilta ei mahdu puhdistamaan lunta lingolla eikä ehkä edes kolalla. On pakko tarttua lapioon, mutta muutama vuosi sitten lumilapiokin keksittiin uudelleen, kun markkinoille tulivat sähköavusteiset versiot. Ensimmäiset mallit toimivat verkkovirralla, mutta nyt ne ovat saaneet väistyä akkukäyttöisten mallien tieltä.
Akkulumilapion etuna on helppo käyttöönotto, Lasse Ivars sanoo. Kun akku on napsautettu kiinni laitteeseen, se on käyttövalmis. Akkulapion perässä kävellään samaan tapaan kuin ruohonleikkurin, ja laite viskaa lumen edestään penkkaan. Se toimii siis kuten lumilinko, mutta ei ole yhtä tehokas. K-Raudan myymän Stigan laitteen luvataan siirtävän noin 15 sentin lumikerroksen.
Linkoon verrattuna akkulumilapio on huomattavan kevyt — Stigan kone painaa 8,5 kg. Teleskooppivarren ansiosta laitteen korkeuden pystyy säätämään mukavaksi käyttäjän pituuden mukaan.
Akkulumilapioita valmistaa moni taho, ja hintahaitari on noin 100-300 euroa, riippuen siitä, onko laitteen mukana akku, vai pitääkö se ostaa erikseen. Jos kotona on jo muita akkukäyttöisiä puutarhakoneita, kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, onko samalla merkillä tarjolla akkulapiota. Isojen valmistajien akut sopivat moniin eri laitteisiin.
Kun lumi tiivistyy ja jäätyy, siitä tulee raskasta ja hankalaa poistaa käsipelillä, mutta sama pätee myös sähköisiin apuvälineisiin: nekin poistavat tehokkaimmin ja nopeimmin vastasataneen, kevyen lumen.