Ulkoporealtaiden suosio kasvaa. Juuri nyt suomalaiset ovat innostuneet suolavesijärjestelmistä, jolloin altaan vesi pysyy puhtaana ilman erillisiä allaskemikaaleja.

Lämpimien poreiden sekaan rentoutumaan! Vesihierontaa jumittuneelle kropalle! Suomalaiset rakastavat kylpylöitä. Kun koronarajoitukset vähensivät kylpyläreissuja, alkoi yhä useampaa kiinnostaa mahdollisuus nauttia poreista ja hieronnasta kodin tai vapaa-ajan asunnon pihalla.

Altaiden yleistymisen myötä asiakkaiden tuotetietoisuus on kasvanut, kertoo Katja-Maria Tiittanen Polarwell Service Oy:stä, joka myy ulkoporeltaita KuumaLähde-brändin alla.
— Altaiden valinnassa ovat alkaneet painottua entistä enemmän altaan energiankulutus, huollon saatavuus ja helppohoitoiset vedenpuhdistusjärjestelmät. Toki altaita hankitaan erilaisiin käyttötarkoituksiin ja erilaisilla budjeteilla.

Allasvaihtoehtoja onkin tarjolla paljon, ja hintahaarukka on laaja. Polarwellin myymien altaiden hinta lähtee noin 3500 eurosta. Yhä useammat asiakkaat haluavat panostaa laadukkaampiin altaisiin, joten myytyjen altaiden keskihinta on yli 10 000 euroa.
Hintaan vaikuttavat muun muassa altaan koko ja sen vesihierontaominaisuudet. Hankintapäätöstä tehdessä kannattaakin allasta käydä koeistumassa sellaisella porukalla, jonka pitäisi mahtua altaassa kylpemään mukavasti.

Minne ulkoporeltaan sitten voi sijoittaa?
— Altaan vaatimuksina on tasainen ja kestävä alusta, puhtaan veden saanti pari kertaa vuodessa ja sähkönsyöttö. Altaan voi laittaa sisälle tai ulos. Ulkona allas pääsee oikeuksiinsa, kun raikas ilma tuo kivan kontrastin. Paikka kannattaa valita niin, että suihkusta on mahdollisimman helppo käynti altaalle, Katja-Maria Tiittanen neuvoo.

Huollosta on tullut helpompaa

Koska poreallas voidaan peittää tiiviillä kannella, sitä voi käyttää ulkonakin ympärivuotisesti. Tarjolla on myös kevyemmistä materiaaleista valmistettuja altaita, joita voi tarpeen mukaan siirtää kotoa vaikka vapaa-ajanasunnolle.

Altaan ylläpito on helppoa, Katja-Maria Tiittanen vakuuttaa.  
— Altaan vesi vaihdetaan keskimäärin kaksi kertaa vuodessa. Suodattimet pestään käyttöasteen mukaan, keskimäärin kerran kuukaudessa, ja veden desinfiointi tapahtuu käytön yhteydessä. Nykyään suositaan luonnonmukaisia vedenhoitoaineita, jotka ovat iholle ystävällisiä ja pidentävät altaan käyttöikää.

Juuri nyt ostajat ovat innostuneet suolapuhdistusjärjestelmästä, jossa titaaninen patruuna yhdessä suolan kanssa hoitaa altaan puhdistuksen käyttäjän puolesta, eli altaaseen ei tarvitse lisätä vedenpuhdistusaineita. Itse ei siis tarvitse mittailla ja lisätä kemikaaleja altaaseen. Titaanipatruuna vaihdetaan neljän kuukauden välein, ja sama vesi säilyy käyttökelpoisena jopa vuoden ajan.
— Freshwater-suolavesijärjestelmä on lyönyt läpi, ja ihmiset tulevat nyt suoraan kysymään allasta, johon ei tarvitse lisätä allaskemikaaleja. Järjestelmä mahdollistaa myös sen, että altaan vesi pysyy puhtaana myös mökillä ja vapaa-ajanasunnolla, Katja-Maria Tiittanen kertoo.

Miten käy sähkölaskulle?

Puhdistuksen ohella altaiden ostajia mietityttävät tietysti myös käyttökustannukset. Ulkoporealtaan vettä ei käyttökertojen välillä ole tarkoitus päästää kylmenemään, vaan altaassa pidetään ylläpitolämpö. Siten se myös kuluttaa sähköä koko ajan.
— Altaiden sähkönkulutuksessa on todella suuria eroja. Siihen vaikuttavat monet seikat: altaan eristys, tekniikka, altaan käyttöaste ja maantieteellinen sijainti, Katja-Maria Tiittanen luettelee.

Suomen sääoloissa voisi kuvitella, että ulkoporeallas on suuri energiasyöppö. Eräs asiakas kuitenkin piti tarkkaa kirjaa altaansa sähkönkulutuksesta, ja useita kertoja viikossa ulkoporeallasta käyttäneelle perheelle altaan sähkö maksoi vuodessa muutamia satoja euroja. Perheen kokemuksista voi lukea kuumalahde.fi-sivustolta.
Altaan eristyksellä on olennainen merkitys — huonosti eristetystä altaasta lämpö karkaa harakoille ja sähkölasku kasvaa. Halvan altaan käyttökustannukset voivat siksi olla korkeat.

Laadukas ulkoporeamme maksaa, mutta siitä on iloa kymmeniksi vuosiksi.
— Koska kyseessä on pitkäaikainen investointi, myös huoltopalveluiden saatavuus on korostunut, Katja-Maria Tiittanen sanoo ja kertoo, että suosituimpia allasmalleja ovat juuri nyt sellaiset, joissa on istumapaikkojen lisäksi yksi makuupaikka.
Sellaisessa on komeaa köllötellä vaikka tähtiä katsellen.