Keväällä on mukava suunnitella, mitä kaikkea pihalleen istuttaa ja kylvää. Kun mietit myös kasteluasiat etukäteen, voit helteelläkin olla huoleti poissa kotoa.
Viime kesänä Suomessa oli 42 hellepäivää. Tulevasta kesästä ei ole vielä luotettavia ennusteita, mutta kuumia ja kuivia jaksoja on hyvin todennäköisesti taas luvassa. Jos paahteisia päiviä ei halua tai ennätä hikoilla kastelukannun varressa, kannattaa hyvissä ajoin käyttää muutama hetki pihan ja ruukkukasvien kastelun suunnitteluun.
Keltaiseksi palaneelta nurmikolta pelastaa tietysti sadettaja, joita on tarjolla monenlaisia. Sitä ei tarvitse kytkeä itse päälle ja pois, jos hanaan hankkii kasteluajastimen. Esimerkiksi Fiskarsilla on tarjolla paristokäyttöisiä ajastimia, joihin voi liittää yhden tai kaksi letkua. Kahden letkun ajastimessa kummallekin letkulle voi halutessaan ohjelmoida erilaisen kasteluaikataulun. Samalla ajastimella voi siten hoitaa esimerkiksi nurmikon ja kasvimaan kastelun.
Kastelu kannattaa ajastaa aamuun tai iltaan, sillä kuumimpaan aikaan vesi haihtuu ennen kuin ehtii imeytyä kasvin hyödynnettäväksi.
Sadeveden käyttö kastelussa säästää rahaa ja luontoa. Joillekin kasveille se on myös pH-arvoltaan sopivampaa kuin hanasta tuleva talousvesi. Sadevesiastioihin kertyneen veden hyötykäyttöä helpottaa pumppu. Sen vuoksi puutarhaan ei tarvitse enää tuoda sähköjohtoja, sillä akkukäyttöiset vesipumput ovat tulleet markkinoille. Niitä on tarjolla lähes kaikilta merkeiltä ja monessa eri hintaluokassa.
Katetta ja kastelukiteitä
Isossa puutarhassa kasteluletkujen kiskominen pitkin poikin voi tuntua työläältä. Kastelukela säästää voimia ja aikaa. Fiskarsin pyörillä kulkeva kela kääntyy 360 astetta, ja sen letku kelautuu automaattisesti. Kelan mukana tulevat tarvittavat suuttimet ja liittimet, joille on omat paikat ”kelakärryssä”.
Kasvimaille kannattaa levittää katetta, sillä se pidättää kosteutta kasvualustassa. Mullan joukkoon voi sekoittaa puutarhaliikkeissä myytävää vermikuliittia, biohiiltä tai kastelukiteitä. Ne tasaavat maaperän kosteutta ja lisäävät sen vedenpidätyskykyä. Varmista kiteitä ostaessasi, että ne ovat maatuvia — markkinoilla on ollut myös muovia sisältäviä kastelukiteitä.
Viljelylaatikoissa oleville kasveille voi tehdä lomakastelijoita muovipulloista. Pullon kylkiin tehdään muutama reikä, ja se haudataan multaan niin, että vain korkki jää näkyviin. Pullo täytetään vedellä, ja korkki suljetaan löyhästi, jolloin vesi tihkuu rei’istä hitaasti multaan. Yhteen viljelylaatikkoon tarvitaan useita pulloja.
Kengännauha vai aurinkokenno?
Ruukkuihin istutetuille kasveille ulkona ja sisällä voi laittaa kastelupallon, joita on myynnissä sekä lasisina että muovisina. Pallo täytetään vedellä ja sen ”nokka” työnnetään multaan. Vähän rumemman mutta ilmaisen kastelupallon saa lasi- tai muovipullosta, joka täytetään vedellä ja työnnetään ylösalaisin ruukkuun kaulan mitalta.
Ruukkukukat voi laittaa myös vesivatiin, mutta vadin pohjalle pitää silloin laittaa kerros ruukkusoraa, jotta kasvin juuret eivät makaa vedessä.
Pienehkölle ruukkukasville voi rakentaa kosteuden haihtumista estävän kasvihuoneen muovipussista. Ruukkuun laitetaan tukikeppejä, jotta kasvin lehdet eivät kosketa muovipussia. Pussi sujautetaan kasvin päälle, ja siihen pistellään muutama reikä. Kasvi pitää siirtää pois suorasta auringonpaisteesta, muuten ”kasvihuoneen” kuumuus voi olla sille liikaa.
Yksinkertainen lomakastelija ruukkukasville on myös pätkä villa- tai puuvillalankaa tai vaikkapa kengännauha: Kasvin viereen asetetaan vesiastia. Langan toinen pää pannaan vesiastiaan ja toinen syvälle multaan kasvin juurelle. Kapillaari-ilmiön voimasta vesi nousee lankaa pitkin kasville. Vesiastian pitää olla alempana kuin ruukun.
Jos parvekkeella tai terassilla on komea ruukkupuutarha, tomaattiviljelmä tai vaikka iso määrä yrttejä, kannattaa harkita aurinkokennolla toimivaa lomakastelusarjaa. Puutarhaliikkeet ja rautakaupat myyvät ainakin Gardena-merkkistä lomakastelujärjestelmää, joka ei tarvitse sähkö- mutta ei myöskään vesiliitäntää. AquaBloom-laitteen viereen jätetään vesiastia, josta aurinkoenergialla toimiva pumppu siirtää veden kasveille ohjelmoidun kasteluaikataulun mukaisesti.
Jutun lähteet ja lisätiedot:
Ruukkukasvien kasteluvinkit: martat.fi
fiskars.com
gardena.com