Syksy tuo tullessaan vaihtelevaa säätä — usein myös kovia tuulia. Lue tästä vinkit, miten kotitaloudessa kannattaa varautua syysmyrskyihin.

Kun Ilmatieteenlaitos varoittaa myrskystä, on asia syytä ottaa vakavasti. Syysmyrskyt ovat viime vuosina aiheuttaneet merkittäviä omaisuusvahinkoja ja pitkiäkin sähkökatkoja, joista on koitunut monenlaista harmia.

Jos omistat pihan tai kulkuvälineitä, aloita myrskyyn varautuminen ulkoa. Kerää pois pihakalusteet ja muu irtain tavara, joka voisi kovassa tuulessa lentäessään aiheuttaa vahinkoja. Sido esimerkiksi trampoliini ja kevyet katokset hyvin kiinni.

Tarkista pihapiirin puiden kunto. Jos jonkin puun kunto epäilyttää, siirrä vaaravyöhykkeellä olevat tavarat kauemmas. Aja auto autotalliin tai ainakin pois puiden läheisyydestä.
Jos sinulla on vene, käy tarkistamassa sen kiinnitykset.

Seuraavaksi suuntaa katse kaappeihin. Takavuosien kotitalousopettajien puheet kotivarasta pitävät edelleen kutinsa. Kotona kannattaa pitää pieni varmuusvarasto juomavettä ja ruokatarvikkeita, jotka eivät pilaannu helposti — kuivatavaraa ja säilykeruokaa — sekä kynttilöitä.

Jotta yhteydet ulkomaailmaan säilyisivät sähkökatkosta huolimatta, on taloudessa hyvä olla ainakin yksi paristokäyttöinen radio. Sitä ja taskulamppuja varten varaa paristoja sekä täyteen ladattu vara-akku matkapuhelinta varten.

Sähkökatkot saattavat aiheuttaa häiriöitä korttimaksuliikenteeseen ja pankkiautomaattien toimintaan. Tämän vuoksi kotivarassa on hyvä olla myös hiukan käteistä rahaa.

Jos tarvitset säännöllistä lääkitystä, varmista, että lääkkeitä on jäljellä riittävästi, jotta et joudu lähtemään apteekkiin huonossa säässä.

Tuuli voi kaataa kaksipyöräisen

Kun myrsky alkaa pauhata nurkissa, sulje ovet, ikkunat ja parvekelasit. Pysy sisällä ja pidä sisällä myös lemmikkieläimet. Vältä hissin käyttöä.

Älä lähde vesille. Jos myrsky yllättää kesken veneilyn, rantaudu mahdollisimman nopeasti. Jos autoilu on välttämätöntä, ota mukaan lämpimät ulkoiluvaatteet, ruokaa ja juomaa. Myrskypuuskat voivat katkoa puita tielle, ja voit yllättäen joutua jalkamieheksi. Varoita muita tielläliikkujia tiellä olevista esteistä esimerkiksi varoituskolmiolla. Kovat tuulenpuuskat voivat suistaa ajoneuvon kaistaltaan tai jopa kaataa kaksipyöräisen ajoneuvon. Varo sivutuulta, jos ajat metsän keskeltä aukealle alueelle.

Pysy vähintään 20 metrin etäisyydellä vaurioituneista sähköjohtimista. Ilmoita niistä sähköyhtiön vikapalveluun tai hätänumeroon. Suojaudu kaatuvilta puilta kivien väliin, kalliojyrkänteen juureen tai ojaan.

Soita tarvittaessa hätänumeroon, mutta vain kiireellisessä hätätilanteessa. Kun myrsky riehui vuonna 2011 Tapanin-päivän tienoissa, tuli hätäkeskuksiin vilkkaimman tunnin aikana yli 3600 puhelua. Valtaosa niistä sisälsi kiireettömiä ilmoituksia.

Myrskyihin varautumisen lyhyt muistilista:

  • Tutki pihapuiden kunto ja kaada huonokuntoiset.
  • Tarkista ja täydennä kotivara.
  • Jos olet hankkinut talosi varavoimanlähteeksi aggregaatin, varmista, että osaat käyttää sitä. Sähköalan ammattilaisen on asennettava verkonvaihtokytkin sähkökeskukseen.
  • Pidä ensiapu- ja alkusammutustaitosi ajan tasalla.

Lue lisää:
ilmatieteenlaitos.fi/toimintaohjeita-myrskypuuskiin
https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/kotivara/