Me suomalaiset tiedämme, että Joulupukki asuu Korvatunturilla Suomen Lapissa. Miksi muualla maailmassa kuvitellaan, että hän asuu Pohjoisnavalla, Grönlannissa tai Turkissa? Lue, millaisten hupsujen luulojen vallassa ulkomailla eletään joulunaikaan.

Aloitetaan katsaus rapakon takaa: amerikkalaiset luulevat pukin asuvan Pohjoisnavalla. Ajatuksen istutti heidän päähänsä saksalaissyntyinen pilapiirtäjä-kuvittaja Thomas Nast. Hän piirsi 1860-luvulla kuvia pienestä ukonkäppänästä, joka majaili Pohjoisnavalla Santa Claussville -nimisessä kylässä.

Thomas Nastin kuvissa Pohjoisnavalla oli taloja, puita, poroja ja tuntureita. Se vaikutti siis varmaan oikein mukavalta asuinpaikalta Joulupukille, mutta tosiasiahan on, että Pohjoisnapa on pelkkää meren päällä kelluvaa jäätä. Siellä ei kasva yhtään mikään, ei puita eikä edes jäkälää poroille. Miten Joulupukki hoveineen siis voisi siellä majailla?

Punanuttuinen Joulupukki liitetään myös Coca-Cola Companyyn. Pukkihahmo esiintyi limsamainoksissa 1920-luvulta saakka. Aluksi Cokis-pukki oli tuiman näköinen ukko, mutta 1931 yhtiö palkkasi kuvittaja Haddon Sundblomin piirtämään mukavamman näköisen Joulupukin. Sundblom piirsi vuosikymmenien ajan Coca‑Colan joulumainontaan kuvia, joissa herttaisen pyöreä ja iloinen Joulupukki jakoi lahjoja ja leikki leluilla, luki saamiaan kirjeitä — ja tietysti nautti Coca‑Colaa. Yleisö ihastui tähän Joulupukkiin.

Onko pukki siis amerikkalaisen mainosmiehen luomus? Kyllä ja ei: Haddon Sundblomin isä oli suomalainen, kotoisin Ahvenanmaalta. Tottahan suomalainen nyt osasi piirtää Joulupukin. Hänellä oli tietysti suvussa kulkenutta perimätietoa asiasta.

Karkkeja vai vitsaa?

Aika hupsuja ollaan myös Hollannissa ja Belgiassa, sillä he kuvittelevat Joulupukin — joka heille on Sinterklaas — saapuvan höyrylaivalla Espanjasta. Laivan ruumaan tietysti mahtuu paljon enemmän lahjoja kuin rekeen, mutta onhan lämmin Espanja aika outo suunta tonttuja ja poroja ajatellen.

Sinterklaasin seurassa kulkee Zwarte Piet eli Musta Pekka, jolla on laukussaan karkkia jaettavaksi kilteille lapsille. Tuhmia lapsia varten Pekalla on mukanaan vitsoja. Zwarte Pietin kasvot ovat nimen mukaisesti mustaksi värjätyt, ja hänen asunsa viittaa maureihin, joiden nimitys vääntyi suomen kielessä murjaaneiksi. Aivan, Zwarte Piet on tuttu meilläkin Tiernapoikien murjaanien kuninkaana.

Turkkikin mainitaan Joulupukin kotimaana, vaikka siellä on yhtä lämmintä kuin Espanjassa. Tämä johtuu siitä, että monissa maissa Joulupukin nimi viittaa Pyhään Nikolaukseen, sekä katolisen että ortodoksisen kirkon pyhimykseksi tunnustamaan piispaan. Pyhimyslegendan mukaan Nikolaus syntyi nykyisen Turkin alueella 200-luvulla. Hän tuli tunnetuksi sekä hyväntekijänä että ihmeidentekijänä. Hurjimman tarinan mukaan Nikolaus herätti henkiin kolme nuorukaista, jotka ilkeä majatalon isäntä oli surmannut, paloitellut ja piilottanut suolatynnyriin.

Nikolausta alettiin pitää lasten suojelijana, koska hänen kerrottiin antaneen köyhän perheen tyttärille näiden kipeästi tarvitsemat myötäjäisrahat — hän oli heittänyt kultarahapussin salaa yöllä tyttöjen ikkunasta sisälle. Tästä tarinasta on tulkittu juontuvan joululahjojen antaminen lapsille. Yön selässä hiippaileva, kiltti Nikolaus alkoi monissa maissa jakaa lahjoja joulukuun kuudentena eli Nikolauksen päivänä

2,5 miljardin kodin urakka

Mitä naapurissa ajatellaan? Ruotsalaiset ja norjalaiset eivät ole niin tarkkoja siitä, mistä Joulupukki heidän luokseen tulee — kunhan tulee. Tanskalaislapset sen sijaan on saatu uskomaan, että Julemanden asuu pienessä kivimökissä Grönlannissa. Vaikka sekään ei tietenkään ole totta, niin Grönlannissa on sentään lunta, jäätä ja jäkäliäkin.
Grönlantilaiset ovat pyrkineet ruokkimaan tanskalaisten pukkiuskoa: sen pääkaupungissa Nuukissa sijaitsi vielä 1990-luvulla Joulupukin toimisto, josta lähetettiin vastauksia lasten kirjeisiin.

Vuonna 2017 Visit Greenland -matkailuorganisaation johtaja heitti Tanskan radion haastattelussa hanskat tiskiin: Suomi voi meidän puolestamme pitää Joulupukkinsa, hän sanoi. No kiitos! Ja kyllä se meidän pukkimme täältä Grönlantiin ja Tanskaankin ehtii lahjoja jakamaan. Varmasti ehtii, vaikka vuonna 2007 ruotsalainen konsulttifirma Sweco teki laskelman, jonka mukaan Joulupukille järkevin asuinpaikka on Kirgisiassa lähellä Kazakstanin rajaa.

Swecon laskelmassa otettiin huomioon maapallon pyörimisliike, lasten asuinpaikkojen painottuminen ja vaikka mitä. Konsulttien arvioiden mukaan maailmassa on 2,5 miljardia kotia, joissa on kilttejä lapsia. Porojen onkin vedettävä rekeä aikamoista haipakkaa — peräti 5800 km sekunnissa! — jotta Joulupukki ehtii joka paikkaan viemään lahjoja. Jokaiseen stoppiin on aikaa vain 34 mikrosekuntia! Mikrosekunti on sekunnin miljoonasosa.

Kirgisiassa tietysti innostuttiin ruotsalaisten laskelmasta. Se julistautui Joulupukin asuinpaikaksi ja nimesi yhden vuoren huipun Santa Claus Mountainiksi. Kuvien perusteella se on oikein kaunis lumihuippuinen vuori, mutta Kirgisialla ei ole kyllä esittää minkäänlaisia todisteita Joulupukin majailusta vuoristossaan.

Videopuhelu Korvatunturille

Suomessa Joulupukin asuinpaikka selvisi lapsille radion kautta vuonna 1927, kun Markus-setä eli Markus Rautio vastasi suositussa ohjelmassaan yleisökysymykseen. Eräs lapsi halusi tietää, missä Joulupukki asuu, ja Markus-setä kertoi Korvatunturista.
On epäilty sellaistakin, että Markus-setä olisi sepittänyt koko jutun itse, mutta tuskinpa vain: jo vuonna 1860 Sakari Topelius kirjoitti Sampo Lappalainen -sadussaan, että Joulupukki asuu Suomen Lapissa.

Korvatunturi sijaitsee rajavyöhykkeellä, ja sen 464 metriä korkea itäinen huippu on Venäjällä. Vähän matalampi (411 m) läntinen huippu on Suomessa. Ei sinnekään ole asiaa ilman Rajavartiolaitoksen lupaa, joten Joulupukki on onneksi perustanut pajakylän ja postikonttorin napapiirille Rovaniemen lähettyville. Sinne on lasten ympäri maailmaa helppo kirjoittaa lahjatoiveitaan ja turistien saapua tapaamaan Joulupukkia. Jos ei pääse paikan päälle käymään, mutta haluaa vähän rupatella pukin kanssa, voi nettikaupasta hankkia oman videopuheluajan. Se on nykyaikaa se.

Jo 1960-luvulta saakka olemme voineet telkkarista katsoen varmistua, ettei Joulupukki ole aattoaamuna nukkunut pommiin, vaan on lähtenyt Korvatunturilta matkaan. Joulupukin matkaanlähtöä porojen vetämänä seurataan nykyisin kymmenissä maissa ympäri maailmaa. Sinne meni!
Ja sitten odotetaan sydän läpättäen, koska koputus kuuluu omalta ovelta.