Konvehtirasia, kukka — vaiko sittenkin ikihonkien huminaa, linnunlaulun täyttämää lehtoa tai siivu suota? Luonnonperintösäätiön kautta joulumuistamiseksi voi helposti antaa hyvän mielen lahjan, josta kiittävät vielä jälkipolvetkin.

Kukapa haluaisi antaa tai saada turhaa tavaraa? Jouluna riski siihen kuitenkin kasvaa, kun ihmiset haluavat muistaa toisiaan. Varsinais-Suomen kuntien kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia vinkkaa meitä kaikkia miettimään, voisimmeko tavaralahjan sijaan ilahduttaa toisiamme luonnonsuojeluteolla. Helpoiten se käy luonnonsuojeluun keskittyneiden säätiöiden kautta, joista yksi on Luonnonperintösäätiö. Se on 28 toimintavuotensa aikana suojellut lähes 5000 hehtaaria luonnonalueita.

— Toimimme lahjoitusvaroin ja ostamme sopivia luonnonalueita, ensisijaisesti metsiä, ja haemme niille pysyvän, lakisääteisen rauhoituksen, kertoo säätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg. Hän vahvistaa, että joulukuu on Luonnonperintösäätiölle erityisen merkittävä aika vuodesta. Suomalaiset ovat oppineet käärimään pukinkonttiin lahjoja luonnolle.

— Näin loppuvuonna voimme myös summata kuluneen vuoden suojelusaavutuksia. Niistä kerromme erityisesti vuosilehdessämme, joka ilmestyy joulukuun alkupuolella kotisivuillemme. Kannattaa lukea! Suojeluasioissa on hyvä tahti päällä ja moni hieno hanke etenee. On aina hienoa kertoa positiivisia suojelu-uutisia kaiken muun uutistulvan keskelle.

Suojelulahjan ostaminen käy helpoiten netin kautta. Luonnonperintösäätiön sivuilla esitellään kaikki säätiön suojelualueet, joita löytyy eri puolelta Suomea 188 kappaletta — tämän uutiskirjeen levikkialueen lähimmät ovat Punkalaitumella, Tammelassa, Jokioisilla, Humppilassa, Lopella ja Somerolla. Oman lahjoituksensa voi halutessaan kohdentaa jonkin tietyn alueen suojeluun — esimerkiksi lintujen ystävälle sopii vaikka pala tulvapeltoa, jolla linnut levähtävät muuttomatkoillaan.

Metsän hehtaarihinta on tunnetusti kova, mutta eipä hätää — mukaan voi lähteä juuri sillä euromäärällä kuin haluaa. Pienistä puroista kasvaa virtoja, joilla voidaan suojella kokonaisia metsiä.
— Kahdellakymmenellä eurolla saa suojeltua keskimäärin noin neljäkymmentä neliömetriä ikimetsää. Verkkokaupastamme tai Hämeenlinnassa sijaitsevasta Ikimetsäpuodista löytyy lisäksi paljon muitakin tukituotevaihtoehtoja, joita hankkimalla tulee samalla auttaneeksi Suomen luontoa.

Eväsretkelle ihailemaan lahjaa

Luontoalueet päätyvät Luonnonperintösäätiön omistukseen ja suojeluun kahta eri kautta: lahjoituksina ja ostettuina. Säätiölle voi tarjota omiakin luontoalueitaan ostettavaksi.

— Etsimme jatkuvasti suojeltavia alueita, ja niitä myös vinkataan ja tarjotaan meille runsaasti. Olemme kiinnostuneita mahdollisimman luonnontilaisista metsistä, ja etua on, jos suojeltavan metsän lähellä on muita rauhoitettuja alueita. Uhanalaiset lajit selviävät varmimmin isoissa kokonaisuuksissa. Mutta toisinaan pienilläkin alueilla voi olla valtavasti luonnonarvoja tai jokin tärkeä lisäarvoa tuova luonnonpiirre, Pepe Forsberg sanoo.
Hänen mukaansa metsäänsä säätiölle lahjoittava tai myyvä henkilö voi olla varma siitä, että alueen suojelu todella pysyy voimassa.
— Luonnonperintösäätiön hallussa metsät ovat kahdella varmalla tavalla suojassa, kun rauhoituksen takaavat sekä luonnonsuojelulaki että säätiölaki. Luonnonperintösäätiön tarkoituksena on Suomen luonnonsuojelun edistäminen ja luonnonalueiden säilyttäminen, ja tämän tarkoituksen toteuttamiseen koko toimintamme perustuu.

Kun on saanut lahjaksi palan suojeltua metsää, monista voi tuntua hauskalta ajatukselta lähteä katsomaan sitä paikan päälle. Saako sinne mennä retkelle?
— Suojelualueillamme voi liikkua lihasvoimin, kerätä marjoja ja ruokasieniä sekä vaikkapa valokuvata. Alueilla ei saa ajaa moottoriajoneuvoilla eikä metsästää, vahingoittaa eikä häiritä eläimiä. Puita tai maaperää ei saa vahingoittaa, eikä myöskään saa ottaa kasveja tai kasvinosia, eikä tehdä tulta. Mutta luontoa kunnioittaen alueilla on mahdollista ja jopa suotavaa liikkua ja tutustua ihmeelliseen ja jännittävään luontoon, Pepe Forsberg kannustaa.

Luonnonperintösäätiön tukijoiksi on lähtenyt vuosien saatossa monenlaisia yhteisöjä. Lopella sijaitsevan Blue Forest -suojelualueen puolesta kampanjoi Von Hertzen Brothers -yhtye. Reilu vuosi sitten hankitussa 50 hehtaarin metsässä viihtyvät muun muassa liito-orava ja valkoselkätikka.
— Monenlaiset yritykset ja yhteisöt tukevat Luonnonperintösäätiön toimintaa, ja meillä on käynnissä useita suojeluhankkeita ja kampanjoita luontomyönteisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Save Pond Hockey -jääkiekkoyhteisön hienon lahjoituksen turvin saimme suojeltua upean suon Kuusamosta. Marttaliiton kanssa keräämme varoja Marttametsän suojeluun. Alue ei ole vielä tiedossa, mutta se on tarkoitus etsiä ja hankkia Marttojen 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 2024. Kaikki suojelumyönteiset tahot ovat tervetulleita tukemaan Luonnonperintösäätiön toimintaa ja suojelemaan yhdessä luontoa!