Perinteisessä suomalaisessa joulukuusessa on latvatähti, värikkäitä palloja ja kimaltavia punoksia. Ne on jo melkein sata vuotta meille tehnyt perheyritys Weiste, jonka tämän vuoden uutuuksia ovat puukuidusta valmistetut, ekologiset joulukoristeet.

Joulu on se aika vuodesta, jolloin käytännönläheiset ja pelkistetystä tyylistä tykkäävät suomalaisetkin antavat kotinsa kylpeä väreissä. Eikä kaikki kaunis ja kimaltava suinkaan tule meille Kiinasta: suomalaisten joulua vuodesta 1924 kaunistanut K.A. Weiste Oy toimii Helsingin Pukinmäessä. Sinne perusti joulukoristetehtaansa kansakoulunopettaja ja paperikauppias Kalle Weiste (1881-1963). Kallen pojan Aarre Weisteen johdalla yritys kasvoi ja kansainvälistyi.

Nykyisin Weiste on Euroopan vanhimpia joulukoristeiden valmistajia ja Pohjoismaiden ainoa joulukoristetehdas. Sen tuotannosta noin 60 prosenttia menee vientiin. Pukinmäellä ja Weisteen toisessa tehtaassa Hangossa valmistuu edelleen latvatähtiä, punoksia ja satoja muita koristeita. Oman valmistuksen lisäksi Weiste tuo maahan joulukoristeita, lasipalloja ja lyhtyjä.

— Sosiaalinen media kuvineen tuntuu kiihdyttävän trendi-ilmiöitä ja niiden rantautumista myös Suomeen. Perinteisemmistä koristeista on siirrytty enemmän seurailemaan sisustuksen ja jopa vaatemaailman väritrendejä. Koristeissa on lisäksi erilaisia muita ilmiöitä, jotka voivat nousta trendeiksi, kuten tällä hetkellä kävyt, sienet ja huopa. Trendejä tulee ja menee, mutta kimalle ja luonnonläheisyys pysyvät molemmat pinnalla, luonnehtii alan tuulia Johanna Weiste, Kalle Weisteen lapsenlapsenlapsi.

Hopealangasta muoviin ja puukuituun

Weisteen suuria vientimaita ovat Ranska ja Britannia. Ovatko ranskalaisten ja englantilaisten joulut erivärisiä kuin suomalainen joulu?
— Sanoisin, että suomalaisten koristemaku on lähentynyt yleiseurooppalaista, mutta kirkkaampia väriyhdistelmiä ja sävyjen monipuolisempaa käyttöä näkee yhä ranskalaisten ja englantilaisten asiakkaidemme punostilauksissa verrattuna suomalaisiin. Näitä makujen eroja on hauska seurata punostehtaallamme. Meillä on kyllä materiaalin puolesta edellytykset vaikka millaisiin väriyhdistelmiin, Johanna Weiste sanoo.

Kalle Weiste teki koristeita hopealangasta. 1960-luvulla materiaaliksi tuli muovi, joka mullisti koristeiden kestävyyden ja värivalikoiman. Muovista alettiin tehdä sekä punokset että joulupallot, joita valmistetaan Weisteen Hangon tehtaalla.

Muovin valta on kestänyt vuosikymmenestä toiseen, mutta tänä vuonna sen rinnalle lanseerattiin uusi materiaali: puukuitu. Siitä on valmistettu ekologisten joulukoristeiden tuoteperhe.
— Tämä on merkittävä harppaus valmistusteknisesti. Puukuitutuotteisiin kuuluvat pöytäkuuset, punokset, havut ja filigraanikoristeet. Tuoteperhe laajenee seuraavana vuonna, Johanna Weiste kertoo.

Kuusessa roikkuu jäätelöä

Koristepunoksia valmistava tehdas toimii edelleen samassa paikassa Helsingin Pukinmäessä kuin Kalle Weisteen aikana. Samassa pihapiirissä on myös Kallen entinen kotitalo, jonne avattiin kolme vuotta sitten Weisteen Vanha Villa, oma tehtaanmyymälä.

Kun astuu sisälle tunnelmallisen puuhuvilan ovesta, saapuu sellaiseen joulumaahan, että vähän heikompaa jouluihmistä alkaa heikottaa tai itkettää. Kimaltavaa kauneutta riittää huone toisensa jälkeen.
— Siellä on tarjolla lähes koko mallisto, sillä olemme halunneet näyttää, mitä kaikkea meillä on valikoimissa. Pelkästään joulutuotteita on reilusti yli 1000, Johanna Weiste kertoo.

Ei siis ihme, että myymälästä on parissa vuodessa tullut jouluihmisten suosikkikohde, jonne tullaan kauempaakin fiilistelemään joulua pitkin syksyä ja talvea. Joulukoristeiden ohella tarjolla on sisustustuotteita, jotka ovat kattavammin esillä keväällä ja kesällä.
— Myymälä on iloksemme kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta, ja kävijöitä on tänäkin poikkeusvuonna ollut mukavasti. Joulu on ehdottomasti pääsesonkimme, mutta myymme sisustustuotteita melkein ympärivuotisesti. Kevättalvesta myymälä on ollut tauolla joulusesongin päätyttyä.

Tänä jouluna ostoskoreihin on päätynyt paljon lehtipunoksia. Eikä koristelua tarvitse ottaa vakavasti, siitä kertoo herkkumalliston suosio: moneen kuuseen ripustetaan nyt donitsin, jäätelön tai muffinsin muotoisia joulupalloja.
— Hitteihin ovat kuuluneet myös jouluruusut palloissa ja kransseissa. Kullan kimallus on vähitellen murtanut hopean valta-asemaa suomalaisessakin koristelussa, Johanna Weiste kuvailee.

Kun tekee joulukoristeiden parissa töitä vuoden ympäri, niin vieläkö jaksaa innostua joulukoristelusta omassa kodissa?
— Oma joulu jää yleensä aika viime tippaan, mutta kuusen laitan aina – aito kuusi ja siihen testimielessä muutamia uusimpia koristeitamme. Tänä vuonna aion valita avokadonvihreän lehtipunoksen, joka raikastaa kivasti havunvihreää kuusta, ja siihen jouluruusuin koristeltuja palloja. Sävymaailma koostuu vaaleanvihreästä, valkoisesta ja murretusta ruskeasta.