Kun energian hinta karkaa käsistä ja sähköpula kenties uhkaa kylminä talvipäivinä, on energian säästäminen fiksu teko sekä omaa kukkaroa että yhteiskuntaa ajatellen.

Energiansäästö on pieniä arjen tekoja. Säästöä kannattaa etsiä erityisesti tilojen ja käyttöveden lämmityksestä, joiden osuus kodin energiankulutuksesta on suuri. Asumis- ja käyttötottumuksia on hyvä kuitenkin tarkastella koko kodin osalta, sillä tarpeettomasta kulutuksesta kannattaa säästää jokainen kilowattitunti. Pienistä puroista kasvaa iso virta ja jokainen teko on nyt tärkeämpi kuin koskaan.

Jo yhden asteen lasku sisälämpötilassa tarkoittaa viittä prosenttia vähemmän lämmitysenergiaa. Kannattaa huomioida myös kylpyhuoneen lattialämmityksen lämpötila. Sopivasti lämmin riittää ja tuntuu paljaassa jalkapohjassa haalealta - ei kuumalta. Kylpyhuoneen ovi kannattaa pitää suljettuna; lämpö karkaa muihin huoneisiin raollaankin olevasta ovesta.

Lämmin vesi on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Lämminvesivaraajan termostaattiasetus kannattaa säätää mahdollisimman pienelle, mutta ei kuitenkaan alle +55 ⁰C:een. Suurin osa lämpimästä käyttövedestä kuluu peseytymiseen, joten suihkuajan lyhentäminen ja suihkun sulkeminen saippuoinnin ajaksi ovat tehokkaita keinoja energian säästämiseen.

Vuonna 2020 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan pyykin pesuun kului noin 15 prosenttia ja keittiössä syntyi noin 18 prosenttia koko vedenkulutuksesta. Kustannuksissa voi säästää muun muassa pesemällä täysiä koneellisia ja välttämällä astioiden esihuuhtelua juoksevan veden alla. Uusia laitteita hankittaessa kannattaa huomioida laitteiden energiamerkit, joista ilmenevät myös vedenkulutustiedot.

Valaistuskustannuksissa voi säästää suosimalla ledejä ja sammuttamalla lamput kun tiloista poistutaan yli viideksi minuutiksi. Viihde-elektroniikan määrä kotona on usein niin suuri, että vaikka yksittäinen laite ei paljon kuluta, yhteensä osuus kotitaloussähkön käytöstä on jo useita prosentteja. Siksi kannattaakin valita energiatehokkaita laitteita ja sammuttaa laitteet käytön päätyttyä.

Säästökohteiden etsimisessä ja hyödyntämisessä auttaa tutustuminen omiin sähkön kulutustietoihin. Sallila-yhtiöiden asiakkaat voivat rekisteröityä verkkosivuillamme Online-palvelun käyttäjäksi. Palvelussa voi seurata sähkönkulutusta tuntitasolta aina vuositasolle saakka. Mikäli haluaa tarkkailla yksittäisen laitteen, esim. jääkaapin sähkönkulutusta, voi lainata kulutusmittaria alueemme kirjastoista tai toimistoltamme.

Energianeuvontaa tarjoavat alueelliset energianeuvojat, jotka opastavat energian tuotantoon, säästämiseen ja kulutukseen liittyvissä asioissa:
http://energiavirasto.fi/energianeuvonta

Sallilassa energianeuvonnasta vastaa Paavo Levomäki, puh. 02 764 3202 tai paavo.levomaki@sallila.fi

Energiansäästövinkkejä:
https://sallilaenergia.fi/energiansaasto/

Lisää energian tehokkaasta ja järkevästä käytöstä:
https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona

Jutussa on käytetty lähteenä kestävän kehityksen yhtiön Motivan verkkosivuja.