Markkinoille tulee jatkuvasti uusia keittiövempaimia. Osasta tulee arjen pelastajia, osa jää kaappiin pölyttymään. Miten on käynyt sähköiselle haudutuspadalle ja ilmafriteerauskeittimelle, jotka tulivat muotiin muutama vuosi sitten?
Airfryer eli ilmafriteerauskeitin tarjoaa valmistajien mainostekstien mukaan terveellisen tavan valmistaa rapeaa, herkullista ruokaa. Kuuman öljyn sijaan ruoka kypsyy ja rapeutuu keittimessä kiertävän kuuman ilman vaikutuksesta.
Ruuanlaittoon painottunutta Frutti Di Mutsi -blogia pitävä Sofia Heinonen sai vuonna 2016 testattavakseen Philipsin airfryer-laitteen. Postauksissaan hän hehkutti, miten kätevää sillä oli valmistaa perheelle kokonaisia aterioitakin. Mikä on tilanne vuonna 2020?
— Silloin vuonna 2016 laite oli tosi paljon käytössä. Kun keittiössä muutettiin järjestystä, ja halusin laitteita vähän pois näkyvistä, se oli jonkun aikaa pois käytöstä ja oikeastaan unohdin sen. Sitten taas kaivoin sen esille, ja kyllä sitä tulee ihan viikottain käytettyä, Sofia Heinonen kertoo.
Laitteen ehdoton valtti on hänen mielestään nopeus.
— Se lämpiää ja kypsentää niin paljon nopeammin kuin uuni. Arki-iltoina kun tullaan päiväkodista ja eskarista ja töistä väsyneinä, on niin ihanaa, kun sillä saa nopeasti tehtyä iltaruokaa, eikä tarvitse kauheasti kikkailla.
Airfryerissa pystyy valmistamaan oikeastaan mitä vain. Friteerauksen ohella sillä voi lämmittää ruokaa.
— Kaikki muu paitsi sellainen ruoka, mikä tarvitsee keittää, onnistuu hyvin, Sofia Heinonen summaa. — Lihapullat, kanat, kalat. Kun kanat ja kalat käärii voipaperin sisään, ne pysyvät mehukkaina. Pakasteranskalaiset valmistuvat nopeasti ja ovat paljon rapeampia kuin uunissa tulisi.
Laite on hänen mielestään myös vaivaton puhdistaa, sillä sen ruuan kanssa kosketuksissa olevat osat voi pestä tiskikoneessa.
Heinosen nelihenkinen perhe on airfryeriinsa niin tykästynyt, että kun aika nykyisestä laitteesta jättää, he aikovat ostaa isomman mallin. Sofia Heinosesta tuntuu, että airfryer on tullut ikään kuin uudestaan muotiin, mistä on osoituksena aktiivinen Facebook-ryhmä. ”Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi” -ryhmässä on lähes 6000 jäsentä, ja siellä jaetaan runsaasti reseptejä ja käyttökokemuksia.
Ilmafriteerauslaitteita on tarjolla monilta eri valmistajilta ja niitä on erikokoisia, mutta varsinkin yhden ja kahden hengen taloudet ovat ryhmässä tyytyväisiä laitteeseen. Kun valmistettava ruokamäärä on pieni, tuntuu uunin lämmittäminen tuhlaukselta. Isona etuna pidetään myös sitä, ettei laite jää vahingossa päälle, vaan sammuu itsekseen. Ruoka ei pala pohjaan, vaikka sen valmistuessa menisi suihkuun.
Pitkä haudutus vapauttaa aromit
Sofia Heinosen perheessä airfryerillä tehdään arkisin pikaruokaa. Viikonloppuisin ruuanlaittoon on enemmän aikaa, ja silloin käytössä on Crock-Pot, sähköinen haudutuspata.
— Teen sillä ruokaa tosi paljon. Ruoka saa padassa hautua päivän ajan, 6-8 tuntia. Kun vaikka bolognese-kastike kiehuu hiljalleen kahdeksan tuntia, niin onhan se ihan eri makuista kuin se 10 minuutin versio, hän kuvailee.
Pohjois-Amerikassa slow cooker on ollut kotikeittiöissä käytössä jo kymmeniä vuosia, mutta tänne pohjolaan se rantautui vasta 2010-luvulla. Alkuperäisenä pidetyn Crock-Potin lisäksi monet kodinkonemerkit ovat tuoneet markkinoille omat haudutuspatansa. Malleja ja ominaisuuksia on moneen lähtöön: on verkkovirralla käytettäviä patoja, on sellaisia, joita voidaan käyttää liedellä tai uunissa, on höyryttäviä ja ruskistavia patoja, on ohjelmoitavia ja ajastettavia patoja. Painekeitinominaisuudella varustetussa padassa ruoka kypsyy nopeasti.
Laitetta valitessaan onkin hyvä miettiä tarkkaan, millaista oma käyttö tulee olemaan. Sofia Heinonen muistuttaa keittiövempaimia hankkiessa miettimään myös turvallisuutta.
— Kiinasta tilaamalla saa laitteen hiukan halvemmalla, mutta suosittelen kyllä maksamaan siitä vähän enemmän, että saat siihen asiallisen takuun, eikä sinun tarvitse pelätä, että kotisi palaa sähkövian takia.
Monien sähkölaitteiden yhteydessä muistutetaan, ettei niitä pitäisi jättää päälle, kun lähtee pois kotoa. Uskaltaako haudutuspadan todella jättää yksinään porisemaan?
Tukesin johtava asiantuntija Mika Toivonen kertoo, että haudutuspadoista ei ole tullut kuluttajilta vaarailmoituksia, eikä tutkituista malleista ole löytynyt turvallisuuspuutteita.
— Näissä padoissahan lämpötilat ovat hyvin maltillisia, joten mitään lämpenemisiin liittyviä ongelmia ei varmaankaan esiinny. Vikatilanteita varten laitteessa on lämpötilanrajoitin, joka katkaisee virran, jos lämpötila nousee jostain syystä liiallisesti, Toivonen sanoo.
— Koska haudutuspata on sähkölaite, jossa on läsnä vesi, on tärkeää noudattaa käyttöohjeita: Älä upota laitetta veteen tai muuhun nesteeseen. Älä täytä laitetta siihen merkityn enimmäismäärän yli.
Suomessa myynnissä olevien sähköisten haudutuspatojen on täytettävä EU:n niille asettamat turvallisuusvaatimukset. CE-merkinnän kiinnittämällä valmistaja vakuuttaa, että sen valmistama pata on vaatimusten mukainen. Mukana pitää olla turva- ja käyttöohjeet suomen ja ruotsin kielillä.
Käyttövinkkejä ja reseptejä:
Facebook: Airfryer vinkit ja ohjeet Suomi -ryhmä
Crockpot.se (valitse vasemmalta Suomen lipun kuva)
Sofia Heinosen blogi: kotiliesi.fi/fruttidimutsi/